top of page
Search

Alapanyag ár emelkedés hatása az autóipari beszállítókra

Updated: Mar 15, 2021

A nyersanyagárak több mint 31% -kal emelkedtek 2020 szeptemberétől 2021 márciusáig. A Top Tier Consultants elemzése értékeli, hogy a Beszállítók mit tehetnek azért, hogy a negatív határokat csökkentsék.

Először is vegyünk egy átlagos C-szegmensben lévő autót Európában, ami 31.500 Euróba kerül. Példaként ennek az autónak az alapanyag-tartalmát vesszük alapul. 2021 márciusában az alapanyag-tartalom 3,250 euró, amelynek 62% -a fém, főleg acél (38%), alumínium (12%) és réz (8%). A gumi, folyadékok és műanyagok további 30%-ot tesznek ki.

A nyersanyag-tartalom 2010 óta átlagosan az autó listaárának körülbelül 10% -át tette ki. Konkrétan éppen 10% volt 2018-ban, mielőtt 15,8% -kal csökkent, és 2020 második negyedévében mélypontot ért el. Ugyanebben a időintervallumban az autó ára 9,2%-ot emelkedett 27,733 Euróról 30,283 Euróra. Tehát az autóipar 12% -os árrés-növekedést tapasztalt, ami örvendetes volt, különös tekintettel a jármű elektromosítás óriási költségeire és a COVID-válságra. Az autók jelenlegi 10,5% -os alapanyag-tartalma történelmi szempontból nem magas, de mégis az elmúlt hat hónap jelentős költségnövekedés nem történhetett volna rosszabb időben.

Egy tipikus autóipari ellátási láncban az autógyártó vállalja a kockázatot: kompenzálja az ellátási láncot az esetleges kedvezőtlen nyersanyagár-emelkedésért, de esetleges árcsökkenéskor a nyereséget is lefölözi. Legalábbis így hangzik ez elméletben. A jelenlegi nyersanyagár-növekedés több mint 3% -ponttal csökkenti az autógyártók jövedelmezőségét, amelyet azok nem vesznek könnyedén. Látjuk már az eseti árcsökkentési kérelmek fokozódását a Tier-1 szintre, amelyet gyorsan továbbadnak az alacsonyabb szintű beszállítóknak.

A különböző szintű beszállítók költség szerkezet különbségei azonban eltérő hatást is eredményeznek. A legnagyobb Tier-1 beszállítók alapanyag hányada körülbelül 54%, míg a kisebb közép- és kelet-európai Tier-2/3 beszállítóké 65-74%. Tehát a kisebb, alacsonyabb szintű beszállítókat nemcsak az eseti árcsökkentési kérelmek, hanem az a tény is sújtja, hogy sok esetben az ötvözetár-kompenzációk nem fedezik a teljes kitettséget, azon túl, hogy a korrekció 3 havonta történik, ami rontja a likviditást is.


A Beszállítóknak érdemes ellenőrizni a következő check-listát, és értékelniük saját teljesítményüket:

1. Anyag ár korrekció/ Ötvözői felár lefedi az alapanyag költség 100%-át?

2. Az anyag ár korrekció 3-havonta frissül-e?

3. EOP/ pótalkatrész státusz időben frissül-e?

4. Árcsökkentés/ productivity 3 év alatt kifut-e?

5. Vevővel közös termelési hatékonyságnövelés kölcsönös előnyökhöz vezet-e?

6. Ad-hoc árcsökkentés a Vevők részéről mennyire jellemző?

7. Vevői RFQ formula kompatibilis-e a belső kalkulációs számviteli rendszerrel?


Ha nem elégedett a fenti kérdések alapján végzett ön-értékelésével, akkor tudnia kell, hogy a legfontosabb autógyártók és Bezállítóik benchmarkja rendelkezésre áll a Top Tier Consultants adatbázisában. Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

Comments


bottom of page