top of page
Search

AZ ELEKTROMOBILITÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ IPARFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON


Az elektromobilitás iránti kereslet és kínálat fejlődésének hatása jelentős mértékben eltér egymástól. Az elektromobilitás használói körének bővítése (vagyis a kereslet fejlesztése), bár számos nyilvánvaló előnnyel jár, nem vonzza magával a hazai ipar fejlődését, hiszen a mérethatékonyság minimális szintje is teljes Európát magában foglalja. Megfelelő iparfejlesztési koncepció nélkül ez nemzetgazdasági kockázatokkal is jár és hátrányokat hordoz: kapcsolódó ipari kapacitások hiányában a fosszilis energiafüggést műszaki termékek importfüggésére cseréljük el, így a külkereskedelmi mérleg nem javul, a járműipar hozzáadott értéke nem nő, K+F tevékenységet nem indukál és a KKV szektor semmilyen mértékben nem válik érintetté.

A Top Tier Consultants tanulmánya levezeti és megállapítja, hogy a járműpiac Európában magára talált, különösen a gyártás és az export tekintetében, mind méretben, mint nyereségesség vonatkozásában. A jármű- és alkatrész termelésének növekedése a válság kirobbanása óta is, és középtávon is a KKE régióra koncentrálódik Európában, a piaci szereplők nyereségessége is rekordokat dönt. Ebből kifolyólag az állami ösztönzés gerjesztette növekedés várhatóan sokszorosan térül meg egy növekvő és nyereséges iparágban.

Az elektromobilitáshoz kapcsolódó állami ösztönzést – mint a TTC tanulmányból is kitűnik – célszerű az autóipari alkatrészgyártók és a haszongépjármű ipar felé koncentrálni, hogy egy forintnyi támogatási összeg által a legnagyobb hasznot érje el Magyarország, illetve a fejlődő iparágból következően a hazai cégek hozzáadott értéke növekedjen, a K+F tevékenység fejlődjön és a külkereskedelmi mérleg javuljon.


A teljes dokumentum megkapható kérés ellenében

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page