top of page
Search

Az ukrajnai háború kétmillió járművel csökkenti a 2022-es gyártás előrejelzésünket

A magyarországi beszállítók új megrendeléseket is kapnak


A COVID-19 járvány 2020-ban 25 százalékkal vetette vissza az európai járműgyártást, amely az autóvásárlói kereslet visszatérése ellenére ezen a nyomott szinten maradt, és nem tudott talpra állni 2021-ben a chiphiány, 2022-ben pedig az ukrajnai háború miatt. A Top Tier Consultants 2022-re ismét kétmilliós termeléskiesést prognosztizál a páneurópai régióban.

Az ukrajnai alkatrészgyártás kiváltásán dolgozik az európai autóipari beszállítói lánc egésze, amely folyamat a magyarországi beszállítói volumen rövid távú növekedését is maga után fogja vonni – erről a Top Tier Consultants stratégiai tanácsadó cég ügyvezető igazgatója beszélt a VG-nek. Rózsa Tamás kiemelte, hogy a járműipart érzékenyen érinti, hogy bizonyos – az ukrán olcsó munkaerőre támaszkodó – termékcsoportok jelenleg nem állnak rendelkezésre. Ezeknek egyik látványos tétele a kábelkorbács, amelynek gyártása rendkívül munkaerő igényes ugyan, de specializált tudást keveset igényel. (Ilyen megfontolásból 2019-ben a magyarországi Lear gyártó kapacitását is leépítették, majd áthelyezték Ukrajnába.)


Ezen árucikkek rövid távú hiánya ugyanakkor súlyos következményeket von maga után és autógyárak megállásához is vezetett az idén márciusban. Logikus és szükségszerű reakció tehát a termelés visszahelyezése, ami Magyarország (esetleg Románia vagy Szerbia) esetében nem okoz technológiai gondot, maximum annak időigénye zavarhatja meg az üzemek gyártási képességét. A szakértő arra is rámutatott, hogy az iparági előrejelzésekben nagyfokú a bizonytalanság, amit az ukrajnai háború kimenetele okoz. Ezért több forgatókönyv is az asztalon van. Az alap szcenárió a háborús helyzet megszűnésével és nem eszkalációval számol. Ha ez következik be, csak 2022 hoz visszaesését – hasonlóan a 2020-as és 2021-es évekhez –, azonban 2024-re az európai piac elérheti a 2019-es méretet.


Ebben az esetben a magyarországi beszállítói bázis növekedése várható két fő okból kifolyólag. „Egyrészt a már említett kockázatok csökkentése miatt alkatrészeket kell Magyarországon is gyártani az EU-n kívüli helyszínek helyett. Másrészt mert az elmúlt két év kiesett termelése fenntarthatatlanul alacsony kész autó készletet eredményezett. Ebből fakadóan a válság rendeződése során a gyártás volumene meg fogja haladni az értékesítését ezzel tovább növelve a magyarországi beszállítók forgalmát” – fogalmazott Rózsa Tamás. Azt is elmondta, hogy a magyarországi autógyártó kapacitások kitettsége minimális az orosz vagy az ukrán piac felé, a gyártási kockázatuk leginkább makro jellegű kockázatokban jelentkezik. Az autók terén a vásárlói bizalom csökken, az üzemanyagárak emelkedése, illetve az inflációs hatások rontják az értékesítési kilátásokat, így pedig a hazai egységek termelése is lassul. Beszállítói szemszögből szintén nem jellemző, hogy az orosz piacra gyártana magyar szereplő, leszámítva egy-egy jól meghatározott céget, mint például a RÁBA.


A Top Tier Consultants ügyvezető igazgatója arra is kitért, hogy a komplett járműipart sújtó chiphiány 2021-ben globálisan összesen 9 millió eladható autó legyártását nem tette lehetővé, ebből 3,9 millió autó jutott Európára. Így bár a kereslet oldal már erős volt, az EU-s autópiac ugyanazon a szinten maradt, mint egy évvel korábban a világjárvány idején. Míg azonban a 2020-as csökkenés 99 százalékáért a Covid volt felelős, addig a 2021-es termeléskiesés 89 százalékát a chiphiány, további 10 százalékát az egyéb alkatrészek hiánya okozta és mindössze 1 százaléka könyvelhető el a pandémia közvetlen hatásaként.


Még a 2022-es év elején is a beszállítói láncok normalizálódására és a chiphiány lassú helyreállására lehetett számítani. A Top Tier Consultants 2023 közepére a havi értékesítésben már nem várt alapanyag oldali szűk keresztmetszetet. A február végén kitört orosz-ukrán háború következtében azonban egyértelművé vált, hogy az idei járműeladások sem lesznek érdemben magasabbak az elmúlt két évinél. A harcok kétmillió darabos csökkenést eredményezhetnek a pán-európai régióban, beleértve Ukrajnát és Oroszországot is. Csak az európai piacon – főképp a makrogazdasági környezet alakulására visszavezethetően - 900 ezres mínusz várható, ami mintegy 7 százalékos arány. „Pozitív bizonytalanság viszont, hogy az orosz piacon kieső gyártás miatt felszabadult chip mennyiség az európai szűkösséget tudja mérsékelni, valamint, hogy az európai hadiipari költések haszongépjármű rendeléseket is generálnak, még ha ezek nagyobb része 2022 után fogja emelni az értékesítést” - jegyezte meg Rózsa Tamás.

Comments


bottom of page