top of page
Search

Jármű elektromosítás elterjedése könnyen felére csökkentheti a hazai és a kevésbé fejlett európai országok járműpiacait

A jármű elektromosítás eddigi fejlődése egészen más utat rajzol ki különböző európai piacokon a Top Tier Consultants 2024-ben megjelent elemzése alapján. Amennyiben a jelenlegi elektromos autó vásárlási trendek folytatódnának, a kívánt teljes 100%-os zéró emisszió elérése nem jelentene gondot Észak- és Nyugat Európában 2035-re. Egészen más ugyanakkor a helyzet a deli államokban és a KKE régió piacain. A mi autóvásárlói szokásaink folytatódása mellett még 2035-re is csak a hazai autó értékesítés 55%-a volna elektromos.

A fő okot abban megjelölni, hogy itthon alacsonyabb a GDP, vagy a rendelkezésre álló jövedelem egy téves leegyszerűsítése a folyamatoknak. Legalább ennyire fontos, hogy a robbanómotoros autók ár különbsége Európán belül 30%-nál több is lehet, mivel a termékek nyereségessége az autógyártók részéről megengedi a differenciált árazást. Az elektromos autók előállítási költsége viszont jelenleg még annyira magas, hogy nincs ár előnye a fejletlenebb régiónknak (sőt, az ÁFA különbség még ronthat is a helyzeten Magyarországon). Így Közép és Kelet Európa alacsonyabb vásárlóereje és árérzékenysége mellett kellene nagyobb árkülönbséget fizetni az elektromos autó átálláshoz. Ez nem kis probléma, hiszen a robbanómotoros autók betiltása a piac 45%-át ellehetetleníthetné.


Összességében viszont az európai piac nem csökken 2023-tól 2035-ig, megmarad a jelenlegi 15-16 millió eladott autónál évente, mindössze a fejlettebb piacok jelenlegi részaránya emelkedne a 2023-as 69%-ról 2035-re 78%-ra, miközben a fejletlenebb piacoké 22%-ra csökken. Az autógyártók persze mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elektromos termékek költsége lecsökkenjen, de a közelmúlt nyersanyag ár emelkedése és az inflációs nyomás ezt nem teszi lehetővé olyan rövid időtávon, mint azt korábban remélték. Emellett az autógyártók a piac eltolódáson nem vesztenek sokat pénzügyileg, legalábbis nem létfontosságú kérdés számukra piacaink szintet tartása alacsonyabb árazás mellett és a nyereségességük rovására.

A veszélyben lévő országok szereplőinek és szabályzóinak lépniük kell mihamarabb piacaik megvédése érdekében. A piac szereplői egyáltalán nem számítanak az EU 2035-ös határidejének kitolódására és motivációjuk sincs rá, így ezt egy fix pontnak vehetjük. Ettől kezdve a legkézenfekvőbb megoldás Magyarország számára egy új támogatási rendszer kidolgozása volna EU finanszírozás mellett. Szintén elképzelhető volna, ha a Magyarországon megtelepedő új elektromos autógyárak olyan piaci súlyra tennének szert, amikönnyebben elérhető költségű elektromos termékek nagymértékű elterjedését okozná. A Top Tier Consultants előrejelzése alapján ugyanakkor ennek időtávja túlmutat a 2035-ös határidőn.


Comments


bottom of page