top of page
Search

A CASE által fémjelzett autóipari vízió 2020-ban


A CASE az Autóipar szereplői által széleskörűen elfogadott vízió, de az évek során átalakuláson megy keresztül, 2020-ra két fő irányt vett: a Connected (hálózatba kötött) és Elektromosítási trendek felgyorsultak, míg az Autonóm vezetés és a Shared (közlekedés megosztás) trendjei távolabbnak tűnnek, mint eddig valaha.


A „C” hálózatba köthető autók 2020-ban az értékesítés 45%-át teszik ki, ami várhatóan 2030-ra 95% fölé nőhet. Ezen kívül a hálózatba köthetőség magasabb szintjei további szolgáltatások nyújtásával kecsegtetnek. Emiatt az autó elektronikai tartalma a 2020-as autónként átlagos 2.400 Euróról 2030-ra 3.500 Euró fölé nőhet. Mindez folyamatos fejlődési pályát jelöl ki és a jelenlegi iparági leívelés kevés pozitív területe között szerepel.


Az Elektromos autózás a napi valóság részévé vált 2020-ra, de mivel a teljes piac is csökken, így az elektromosítás növekedése a belsőégésű technológiák drasztikus csökkenésével jár együtt, az EU-ban elsősorban a dízel kárára. Az EU piacon az európai autógyárak domináns helyet foglalnak el 75% feletti részesedéssel és 2020-ban legalább minden harmadik eladott autójuk dízel, míg csak minden ötvenedik autójuk elektromos. Az elektromosításnak nyilvánvaló vesztesei vannak, de nyertesei is. Az EU CO2 kibocsátás határértékei világszerte a legszigorúbbak és ha nem fog megváltozni a tervezett határérték 2030-ra, az a Top Tier Consultants piaci modellje alapján 50% hálózatról tölthető elektromosított autónak felel meg 2030-ra. Nyertesek a nem-hajtárslánc beszállítók, sőt a nem-autóipari beszállítók is, akik hirtelen Tier 1 pozícióban találják magukat, találkoznak az autógyárakkal az értékláncban, akik hátrafelé mozdulnak el az akkumulátor és elektro motor gyártása irányában, hogy a belsőégésű motorok által keltett kapacitás űrt kitölthessék. A beszállítók 70%-a érintett a változásban.


A CASE Autonóm része csalódást keltően alakult 2020-ra, a teljes autonómia széleskörű elterjedése még távolabbra tolódott, mint azt öt éve képzelte az iparág. Ugyan az önvezető technológia 95%-a már rendelkezésre áll, a maradék 5% rendkívüli kihívást jelent: (i) a környezet és a meglévő infrastruktúra kapcsolatának vonatkozásában, (ii) az emberi tényező a technológia elfogadását és megértését feltételezi, (iii) a jogi és helyi szabályozási feltételek nincsenek készen, iparági sztenderdek sem léteznek, (iv) a tömeges adoptáció olyan távol van, hogy nem tudjuk megmondani kik és milyen mértékben tudnak ebből üzletileg profitálni. Bár a megtett utas kilóméterek 15%-a már várhatóan autonóm lesz 2030-ra, a 4-5-ös szintű autonómia csak az értékesítés 4-5%-át fogja kitenni 10 év múlva is. Az iparág szereplői rövid távon így két területen keresik a növekedést: az egyik a 2+ szintű autonómia tömeges elterjedése megán használatú személyautókban, a másik pedig 4-5 szintű autonómia a tömegközlekedésben, jól behatárolt és megfelelő infrastruktúrával felszerelt útvonalakra korlátozódva.


A „S” közlekedés megosztás nagyon látványos képviselői az Uber és a Lyft, emellett majdnem minden autógyártó saját megosztó céggel is rendelkezik. Jelentős befektetői tőke áll rendelkezésre és ennek megfelelően a cégértékek igen magasak. Az igazi hatékonyságbeli és üzleti áttörést mégis az önvezető taxik kora fogja hozni. Ez amiatt van, hogy a költségek 50%-a az emberi sofőrhöz kötődik, ami az önvezető technológia által kiváltható lesz. Emiatt a ”Shared” trend az „Autonóm” trend függvénye is, ami jelenleg alulteljesítő, az elmúlt években csalódást okozott.


A Top Tier Consultants CASE stratégiákat dolgoz ki autógyártók és beszállítói körük részére. A 2020-as CASE tanulmányunkat igény esetén rendelkezésre bocsátjuk.

Comments


bottom of page