top of page
Search

Munkaerő hatékonysági kihívások Közép- és Kelet Európa Járműiparában


Mind árbevétel oldali, mind munkaerő költség oldali kihívások szorongatják Közép- és Kelet Európa járműipari beszállítóit. Rózsa Tamás ebben a tanulmányban a Top Tier Consultants KKE járműipari adatbázisára építve számszerűsíti a helyzet súlyosságát és a lehetséges kiutakat belőle.

Árbevétel oldal: A Járműipari szereplők széles köre egyetért a CASE (Connected, Autonomous, Shared, Electric) víziójában, hogy csökkenteni lehessen az üvegház hatású gázok kibocsátását és egyben a városok levegő minősége is javuljon. Amennyire vonzó a felvázolt koncepció, annyira drága is annak megvalósítása. Több, mint 100 md Eurót költött eddig az iparág a közlekedés elektromosítására, szoftver fejlesztésre és új tudás megvásárlására, nem beszélve új diszruptív szereplők megjelenéséről. Az autógyártók ebből következő költségcsökkentési törekvései a beszállítók árbevétel oldalára helyeznek nyomást Közép- és Kelet Európában.

Költség oldal: Az elmúlt 5 év másfélszeres növekedést hozott a KKE régió- járműipari beszállítóinak, amely a rendelkezésre álló munkaerőt teljes mértékben felszívta. Ezzel párhuzamosan 60-80% mértékben emelkedtek a munkaerő költségek. A régió érzékeny a munkaerő költségekre, hiszen eleve nagyobb munkaerő-intenzitású gyártási tevékenységeket végez.

Magyarországi beszállítók válasza például 8,8%-os átlagos éves hatékonyságnövekedés volt, amely önmagában is jelentősnek mondható, mégis kevés volt és a járműipari beszállítói szektor 2018-as nyereségessége 3% alá süllyedt.

A Top Tier Consultants ezen kihívások megoldására dolgozott ki stratégiákat. Vannak beszállítók, amelyeket a helyzet fenntarthatatlansága arra kényszeríti, hogy tovább költözzön alacsonyabb munkaerőjű országokba, de ezen radikális lépésen kívül jelentős további termelési- szervezeti- és munkaerő hatékonysági intézkedések elengedhetetlenek, amiket hívhatunk már strukturális változásoknak az iparban. Gondolatébresztő tanulmányunk ez utóbbira fókuszál.


A teljes dokumentum megkapható kérés ellenében

Comments


bottom of page